Nice & Johans place

Bygget

Grunden och stommen, sommaren-hösten 2004.

Aldrig i hela vårt liv att vi gör en grund själva igen!!Och vad mycket jobb vi hade kunnat spara om vi hade vetat bättre. Varför har vi tex. skottat 2 ton (typ) singel för hand? Numera gör man inte den där upphöjningen i mitten utan lägger på ett lager isolering till istället. Och varför hade vi så bråttom? Hade vi väntat en vecka med gjutningen hade visas saker sett bättre ut, tex. inkommande vatten, vattenslangarna i stora badrummet etc.

 

Armering, vatten och golvvärme (ej på bild). Stress, stress, stress..... Vi var klara med golvvärmen kl. 24.00 dagen innan gjutningen. Vi ville absolut gjuta innan älgjakten för att kunna börja snickra så fort jakten var över. Men sedan visade det sig att snickaren som skulle hjälpa oss ändå inte kunde komma förens efter ett par veckor. Tid vi hade kunnat lägga på precision innan gjutningen i stället.

 

Gino hjälpte oss med gjutningen, vilket vi är evigt tacksamma för!! En otroligt skicklig yrkesman! När vi i efterhand talat med andra nybyggare som haft hjälp av andra "hantverkare" förstår vi hur otroligt duktig Gino är. När gjutningen var klar behövde vi inte göra någonting mer med grunden, ingen slipning, ingenting, innan vi la in golven.

 

Ytterligare en stjärna!! Fjunne, våran snickare *kram*Utan honom hade det varken blivit hus eller annat.....

 

Fasad och tak. Hösten-vintern 2004

Så här i efterhand kan man nog konstatera att bygger man själv slipper man en massa leveransförseningar, fel i beställningar, reklamationer och tom konsumentverket för att få rätt. Detta har drabbat ALLA våra grannar som alla köpt mer eller mindre nyckelfärdigt.

 

Den enda grejen i den vägen för oss var våra takstolar. Dom var katastrofala!!!

 

Vårt tak består av två "delar", en del med helt vanliga takstolar, och en del med specialstolar, där vi har ryggåstak inomhus.

 

Dessa specialstolar var under all kritik, det fanns inte två stolar som var likadana..... Det skiljde 10 cm mellan olika stolar, så hade vi inte justerat det på nåt sätt hade vårt tak blivit vågigt som havet under en höststorm.....

 

Gissa om detta justerande har tagit tid!!! Jag skulle gissa 80 timmar extra, 3 personer (dvs 240 timmar) för att justera detta utvändigt och invändigt. Och inte hjälpte det att det började frysa på och bli såphalt på taket medans vi höll på att spika och pappa.

 

För en mer detaljerad beskrivning, kolla in Dagboken runt den 14 November 2004.

 

Dom vanliga takstolarna på plats, råsponten spikad och pappat. Det tog oss sammanlagt två arbetsdagar.

Specialstolarna, innan de nått samma status som dom andra tog det ytterligare 3 veckor...

 

Under tiden som vi svor och slet med taket höll den underbara Bengt på att spika fasad. När vi väl hade fått på taket hade han klätt in i princip hela huset, så att det var tätt och klart att gå in och börja på insidan.

 

Utan Bengt hade vi fått slita ytterligare ett par månader på utsidan innan vi kunde börja på insidan. Någonstans i denna vevan satte vi in fönstrena också.Tack och lova att Nice varit arbetslös så att hon kunde hjälpa snickaren när han hade tid att vara hos oss på dagtid!

 

Isolering, vatten, el och sprinkler. vintern-våren 2004-2005.

Isoleringen gick SÅ mycket bättre än vi någonsin hade kunnat drömma om, i alla fall väggarna. Taket i vardagsrummet var värre. Pga. vinterns antågande fick vi isolera från insidan. Det tog lite tid, men blev väldigt bra!

 

Tyvärr var vi så ivriga att bli klara och flytta in att vi slarvade lite med elen. Eller larvade gjorde vi inte, men vi tänkte inte igenom det riktigt. Det gör att uttagen sitter lite väl glest på ett par ställen, och utomhus-elen får vi trixa till på nåt sätt nu i efterhand via garaget.

 

Nåt som tog läskigt mycket tid var sprinkler-systemet. Hade vi haft en aning om hur mycket jobb det skulle bli hade vi aldrig kommit på tanken en gång. Det var höjdskillnaden mellan hall/kök och vardagsrums-taken som ställde till det. Två stycken 90o böjar som skulle passeras, me det gick det också. Men vi kan inte skruva upp en endaste liten krok i taket! Överallt går det vattenledningar.....

 

Gipsning, spackling, målning, köksmontering. Våren 2005.

Insidan....Tid tog det, men ack vad roligt!!! Vi gick en runda i huset efter varje arbetspass och drömde om hur det skulle bli och vad som var nästa steg. Ibland planerade vi mer än vi jobbade :-)

Skulle vi bygga ett hus igen hade jag (Nice) gärna gjort om insidan, köpt ytterväggar och tak, och gjort insidan själv för det var BARA roligt. Nu när man läser hemsidan ser det ut som om vi hyrde in hantverkare till det mesta, men det var inte riktigt så. Snickaren hade hela tiden handräckning av nån av oss. Och det var 7000 andra saker som är svårt att rapa upp på en hemsida.....

 

Inflyttning!!!! I princip klart. Midsommar 2005.

Allt är målat, men det saknas tre fondväggar. Alla innerdörrar är på plats. Alla rum utom gästrummet är brukbara men det saknas lite lister och salningar och foder runt fönstrena. Inget badrum är färdigkaklat men toaletten fungerar i lilla badrummet. Duscha får vi göra hos Miriam och Bengt. I köket saknas lite belysning över bänkarna, kyl och frys och en takanslutning, samt gas till gasspisen, men i övrigt är det komplett. I tvättstugan skall tvättkorgarna på plats, annars färdigt.

 

 

Fotoalbum Bygget

" Älska dina fiender - det kommer att driva dom till vansinne "

Nyheter

Länktips